Znaczenie diety w zespole Downa
Ostatnio poproszono mnie abym bardziej przyjrzała się znaczeniu żywienia dzieci z Zespołem Downa. Prośbę oczywiście spełniam. Wszyscy wiemy jak bardzo kochane są dzieci, ile w nich ciepła, optymizmu i uśmiechu na twarzy. Niestety ich jednostka chorobowa i związane z tym wiele problemy stwarzają u nich groźbę nadwagi lub otyłości, która również niesie ze sobą przykre następstwa.
Kiedy więc w moich rękach znalazł się artykuł idealnie pasujący do problemu , który to poruszył jak najszybciej spieszę z wiedzą aby się z nią podzielić.
Co powoduje otyłość u osób z zespołem Downa?
Dzieci z Zespołem Downa często są otyłe, nie z własnej winy lecz w wyniku często zaburzeń metabolicznych wskutek braku równowagi hormonalnej najczęściej związanych z niedoczynnością tarczycy. Jak wiemy wiąze się ona z występowaniem nadwagi . O nadwadze mówimy wtedy gdy BMI > 25 kg/m2 , natomiast otyłość jest obserwowana bardzo często u dzieci w wieku 3-4lat przy czym waga urodzeniowa tych dzieci jest niska.
Na co powinni zwrócić uwagę rodzice w diecie swoich dzieci? Otóż kilka zasad, których powinno się przestrzegać:
- eliminacja słodyczy
- eliminacja produktów bogatych w tłuszcze nasycone (parówki, kiełbasy, żółte sery pełnotłuste, jedzenie typu fast food)
- półprodukty , żywność mocno przetworzona, substancje oraz dodatki sztuczne poprawiające smak i sztuczne barwniki.
Bardzo ważną rolę w żywieniu dzieci dotkniętych trisomią 21 odgrywają naturalne antyoksydanty określane inaczej p/utleniaczami. Ich zadaniem w naszych organizmach jest usuwanie nadmiaru wolnych rodników, które błądzą. W przypadku dzieci z tym zespołem gdzie dochodzi do silnego stresu oksydacyjnego wskutek złego funkcjonowania mitochondriów i enzymów oksydacyjnych dieta bogata w naturalne antyoksydanty nabiera podwójnego znaczenia. Do naturalnych antyoksydantów zaliczamy witaminę A,C, E.
Witamina E
Największe znaczenie dla człowieka ma α-tokoferol. Dostarcza on składników odżywczych do komórek , wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych i broni nasze czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8–13 mg na dobę.
Witamina E spotykamy w olejach roślinnych (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy , olej z orzechów, olej rzepakowy), margaryna, migdały, marchewka, jajka (żółtko), kiełki roślin, mąka pełnoziarnista, zielona warzywa( brukselka, brokuły).
Witamina A
Znajdziemy ją w produktach zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. W roślinach znajdziemy ją w postaci karotenoidów w postaci prowitaminy A. Żywność pochodzenia zwierzęcego jest źródłem retinolu
Do najbogatszego źródła naturalnego witaminy A należy tran rybi , poza tym wątroba i podroby, bataty (słodkie ziemniaki) , marchew , najwspanialszy jarmuż , szpinak, dynia.
Witamina C – kwas askorbinowy
Jest jednym z najważniejszych antyoksydantów aktywnych, który bierze również udział w regeneracji i innych p/utleniaczy. Jej zasługi dla organizmu sa bardzo ważne m.in. poprawia nam nasza odporność, , przyspiesza gojenie i regeneracje ran, chroni przed nowotworami, wyłapuje te wolne zabłąkane rodniki ,poprawia przyswajanie żelaza, bierze udział w regeneracji witaminy E. Samo dobro.
Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach róży , czarnej porzeczki, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku.
Pamiętać należy aby dieta dziecka była dostosowana do jego indywidualnych potrzeb, odpowiednio zbilansowana co do zapotrzebowania kalorycznego , bogata w warzywa i owoce bogate witaminę C i beta-karoten. Nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach DHA – nienasyconych kwasów omega 3. Zastąpmy czerwone mięso rybami morskimi. Oliwa z oliwek, zamiast tłuszcze typu trans, orzechy włoskie jako zdrowa przegryzka zamiast niezdrowych chipsów.