Chleb ryżowo-amarantusowy
Chleb ryżowo-amarantusowy
PRZEPIS
1 szklanka białego ryżu1,1/2 szklanki z mąki z amarantusa
3/4 maki ziemniaczanej
1/2 szklanki jogurtu, kefiru lub mleka
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki sezamu
3 łyżki siema lnianego
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
Semie lniane należy zalać gorącym mlekiem i odstawić na pół godziny.
Do miski przesiać mąkę, sodę , sól. Wymieszać. Następnie dodać mleko z siemię lnianym, jogurt, lub kefir, miód, olej i wszystko razem dokładnie wymieszać . Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Forma na którą wykładamy ciasto powinna być wyłożona papierem
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę. Możemy przed wstawieniem do piekarnika posypać sezamem lub np nasionami chia.
Kuchnia bezglutenowa nie jest zła. Naprawdę uwierzcie. Wymaga tylko trochę zorganizowania się .