Ananas jego znaczenie w żywieniu
Ananas – owoc znany bardzo w medycynie niekonwencjonalnej.
Bardzo ceniony za swoje właściwości lecznicze. Zazwyczaj kojarzony jest z suplementami diety jako środek wspomagający odchudzanie. , ale czy tylko ? Otóż nie, ananas to też całą paleta innych jego zdrowotnych właściwości, za które odpowiada bromelaina wraz z całą paleta witamin i witamin pochodzących z tego zacnego owocu.
Na początek : bromelaina co takiego?
Bromelaina jest mieszaniną enzymów proteolitycznych(bromelin) wytwarzanych przez rośliny. Wyróżnia się około 5 jej odmian z czego największe znaczenie ma bromelina A i bromelina B.
Charakteryzuje się ona właściwościami p/zapalnymi, p/ bólowymi, co pozwala na jej wykorzystanie w medycynie sportowej przy leczeniu obrzęków pourazowych, stanów zapalnych stawów.
Udowodniono iż bromelina hamuje proces syntezy prostaglandyn pro zapalnych będących prekursorem dla bólu i stanów zapalnych. Inne właściwości ananasa, które wynikają z posiadania tych że enzymów proteolitycznych to:
- łagodzi problemy trawienne (ułatwia trawienie białek)
- pomaga w leczeniu zatok, zapalenia oskrzeli(zmniejsza ilość śluzu )
- wspomaga odchudzanie (zmniejsza apetyt). Pomaga w rozkładaniu tłuszczy i białek. Szczególnie zalana osobom otyłym o małej aktywności fizycznej)
- działanie p/bólowe bardzo znaczące w wielu schorzeniach (urazy, ból zatok, )
- wspomaga gojenie ran pooperacyjnych
- pomocna w profilaktyce zapalenia żył.
To tylko nieliczne właściwości lecznicze . Jako ciekawostkę można dodać że osoby pracujące przy zbiorach ananasów pracują w maskach ze względu na bardzo wysokie stężenie tego enzymu. W naturalnym środowisku stanowi on ochronę dla roślin przed owadami i ich larwami. Natomiast w przemyśle jest wykorzystywany enzym ten do zmiękczania mięsa.
Taki o to ciekawy jest ten ananas.
Ciekawostka kaloryczna:
100 g ananasa to 54 kcal
Pamiętajmy że pieczenie w kącikach ust po zjedzeniu ananasa to nic nie niepokojącego .