Fasolowa słodkość
Ciasto z czerwonej fasoli ze słonecznikiem
Już od jakiegoś czasu chodzi za mną to ciasto. Chciałam bardzo poznać smak tego strączkowego ciasta. Bo tak je przecież nazwać można. Wrażenia : smak fasoli mało wyczuwalny, konsystencja bardzo wilgotna.
Przepis:
2 puszki czerwonej fasoli
2-3 jajka
1/2 szklanki cukru brązowego
2 -3 łyżki czubate miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta imbiru
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej
2 garście słonecznika
Fasolę odcedzić i przepłukać. Dodać do niej 2-3 jajka i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do tego cukier, miód, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, słonecznik. Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Około 40 minut. Wyjąć z blaszki po upieczeniu ale kroić dopiero po ostygnięciu.
Można polać polewą czekoladową zrobioną z gorzkiej czekolady.
1 kawałek ciasta oko 150g to ok 150 kcal